St Jansdal

Klachten versleten heup

Een heupoperatie in ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk, Gelderland.
 

De meest voorkomende klacht bij slijtage van het heupgewricht is pijn. De pijn wordt meestal gevoeld in de lies, in de bilstreek en soms ook doortrekkend naar het bovenbeen tot in de knie. Verder wordt het gewricht steeds stijver. Er is vaak sprake van ‘startpijn’ (stijfheid bij het opstaan), moeilijk kunnen lopen, bukken en traplopen.

 

Slijtage en pijn

Als de slijtage doorzet, nemen de klachten meestal toe. Medicijnen en fysiotherapie helpen vaak niet meer. Een nieuwe heup is dan een goede oplossing. Pijn is de voornaamste reden om operatief in te grijpen. Omdat een prothese een beperkte levensduur heeft, wordt de operatie bij jonge patiënten zo lang mogelijk uitgesteld.


Voordelen van de operatie

De pijn die u voor de operatie had, zal vrijwel altijd zeer sterk verminderd zijn. Soms is het de eerste maanden nog enigszins gevoelig, maar na circa één jaar is meer dan negentig procent van de patiënten tevreden over het totale resultaat van de ingreep. De stijfheid van de heup verbetert weliswaar ook. Echter, de spieren zijn vaak rond de heup, door de langdurig bestaande pijn, enigszins verkort. Hierdoor wordt de heup mogelijk niet meer zo soepel als hij ooit geweest is.