Heupoperatie Ziekenhuis St Jansdal

Patiëntervaring

Krek Wak Wou

 

Door de naam Krek Wak Wou op het huis, stond ik heel even op het verkeerde been. Ik had weliswaar een afspraak maar niet met iemand met een Chinese naam. Toen ik beter keek, zag ik dat het plat Ermelo's betrof. Die taal versta ik uitstekend. Vrij vertaald betekent het: Precies wat ik wilde. De naam slaat op het huis, maar niet op de heup van de heer des huizes.

 

Jan Ruitenberg deed de deur zelf open en ik viel in huis met: "Dat gaat je nog aardig vlot af met die versleten heup!" Aan de tafel met pluche kleed vertelt hij op 12 april aan de beurt te zijn voor een nieuwe heup. Orthopedisch Chirurg Roy Brokelman heeft hem de ingreep uitvoerig uitgelegd en laten zien wat er voor de huidige in de plaats komt. Jan heeft er vertrouwen in dat hij straks zijn fitness weer kan oppakken, waar hij recent even mee moest stoppen. "Lopen gaat nog wel, maar staan is een probleem." Het ongemak is een jaar geleden begonnen bij Jan en hij heeft eerst geprobeerd om met fysiotherapie de zaak te verbeteren, maar de chirurg had hem bij het terugzien verwelkomd met een vrolijk: "Toch maar doen mijnheer Ruitenberg? Ik had niet anders verwacht."

 

Als de revalidatie een beetje meezit wil Ruitenberg snel weer wat gaan sporten en weer wat lange wandelingen gaan maken zoals vroeger. Hij hoopt dan ook weer wat kilo's kwijt te raken. Ook beter voor z'n knieën, had Brokelman gezegd, volgens Mevrouw Ruitenberg (ze knipoogt...). We spreken af dat ik na de operatie nog even kom vragen hoe het gaat.

 

 

Een klein weekje later, na de operatie bel ik weer aan...

Hij zit breeduit te lachen op de speciaal voor dit doel aangeschafte, wat hogere stoel. De krukken staan iets verderop tegen de bank. Het gaat prima met Jan; de operatie is hem honderd procent meegevallen. Zelfs de ruggenprik, waar hij het meest tegenop zag, was "achter de rug" voor hij het in de gaten had. De pijnstillers die hij had meegekregen heeft hij nog ongeopend liggen. "Volgens mien is dat opium", zegt hij (oxycodon 5mg). "Niet nodig. Geen pijn gehad en uitstekend verzorgd. Ze gingen zelfs rond met Snickers en Nutsen. Ik heb een Bifi worstje genomen", zegt hij.

 

Hij lag gezellig met drie vrouwen op een kamer en had volop pret gehad. "Dan had je er moeten blijven", plaagt zijn vrouw, die hem goed in de gaten houdt. "Gisteren kwam ik thuis en toen was hij in de schuur aan de gang, zónder krukken!" Jan lacht en meldt terloops dat hij volgende week weer wil gaan klaverjassen met zijn maatjes bij DVS. Zijn been is nog een beetje dik, maar dat stelt niks voor, zegt Jan. "Die chirurg straalt vertrouwen uit, ik heb me geen moment zorgen gemaakt. Het kan wel tienduizend euro gekost hebben, maar ik ben er mooi mee geholpen." Krek wat Jan wou.

 

Dick Leene

 

 

Orthopedisch chirurg Roy B.G. Brokelman:

 

Voorste benadering bij een heupprothese

Het plaatsen van een prothese in de heup is een veelvoorkomende operatie in Nederland. Ziekenhuis St Jansdal biedt sinds vier jaar een minder traumatische operatie aan, de zogenaamde ‘AMIS’. AMIS staat voor Anterieure (latijn voor 'voorste'), Mini Invasive (vrij vertaald: inbrengen van een voorwerp via een kleine wond), Surgery (Engels voor chirurgie). Tevens is bij de voorste benadering de kans kleiner dat de heup na de operatie uit de kom schiet.

 

Patiënten ervaren dat ze sneller mobiel zijn, zodat ze zich weer snel normaal kunnen bewegen. Na de operatie via de AMIS-methode kan men gewoonweg weer eerder terug naar huis en sneller weer aan de slag thuis of op het werk. Het voordeel van deze benadering is dat de patiënt indien het goed voelt, sneller kan revalideren.

 

Dus, als Jan na twee weken weer wil klaverjassen of voetbal kijken bij DVS dan kan dat zonder problemen. Jan Ruitenberg was een uitstekende, misschien wel iets te corpulente patiënt, maar zoals u leest heeft hij met deze heupprothese via de AMIS-methode precies gekregen wat hij wou (Krek Wak Wou), aldus chirurg Roy Brokelman.