Aantrekkelijk-werkenenleren-verpleegkundigen_0008

Het heupgewricht

Een heupoperatie in ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk, Gelderland.


Redenen om de heup te vervangen

Het heupgewricht is een kogelgewricht. Bij het lopen en bewegen draait de kop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. Dat komt omdat er op de kop en in de kom een laag kraakbeen zit. Kraakbeen is een glad verend weefsel. Bij het ouder worden vermindert de kwaliteit van het kraakbeen. Meestal betreft het de gewone slijtage op oudere leeftijd, de zogenaamde arthrose.


Versleten heup  

Links: Een gezonde heup. De gewrichtsoppervlakten zijn bedekt met kraakbeen.
Rechts: Arthrose van de heup. Het kraakbeen is ruw geworden, de gewrichtsoppervlakken kunnen niet goed bewegen ten opzichte van elkaar.

 

Verhoogde kansen op arthrose

Bij aangeboren heupafwijkingen, zoals heupdysplasie, is er een verhoogde kans op arthrose. Ook kan het kraakbeen van de heup aangetast zijn door reuma. Een andere reden om de heup te vervangen is de breuk van de dijbeenhals.

 

'Startpijn'
De meest voorkomende klacht bij slijtage van het heupgewricht is pijn. De pijn wordt meestal gevoeld in de lies, in de bilstreek en soms ook doortrekkend naar het bovenbeen tot in de knie. Verder wordt het heupgewricht steeds stijver. Er is vaak sprake van ‘startpijn’ (stijfheid bij het opstaan), moeilijk kunnen lopen, bukken en traplopen. Als de slijtage doorzet, nemen de klachten meestal toe. Medicijnen en fysiotherapie helpen vaak niet meer. Een nieuwe heup is dan een goede oplossing. In ziekenhuis St Jansdal kunt u goed terecht voor een heupoperatie.

 

Pijn is de voornaamste reden om operatief in te grijpen. Omdat een heupprothese een beperkte levensduur heeft, wordt de operatie bij jonge patiënten zo lang mogelijk uitgesteld.