Orthopedie Klinische operatiekamer

Heupoperatie: spiersparende voorste benadering

Heeft u een nieuwe heup nodig?

 

U krijgt bij ons de service van een privékliniek, de veiligheid van een ziekenhuis

en de geborgenheid van St Jansdal.

 

Bel voor het maken van een afspraak 0341- 46 3890

 

 

Jaarlijks wordt in Nederland circa 23.000 keer een nieuw heupgewricht geplaatst bij een patiënt. De meest effectieve behandeling van heupslijtage is een nieuwe heup. Met de specialisatie van de ‘voorste benadering’ biedt de maatschap orthopedie van Ziekenhuis St Jansdal patiënten alle opties voor het laten plaatsen van een heupprothese.

 

Het vervangen van een heupgewricht door een kunstgewricht is een veel voorkomende operatie. Deze operaties worden door de orthopedisch chirurgen van Ziekenhuis St Jansdal dagelijks uitgevoerd. Tijdens een heupoperatie wordt het beschadigde of versleten heupgewricht vervangen door een kunstgewricht. Een heupoperatie is geen kleinigheid en het herstel vraag veel wilskracht en inspanning van de patiënt, maar ook van zijn of haar familieleden. Door een goede voorbereiding kun u zich onnodige spanningen en teleurstellingen besparen.

 

Kenmerkend voor de voorste benadering is een sneller herstel met minder pijn vergeleken met de traditionele typen heupoperaties. Andere benamingen voor deze manier van benaderen zijn: de Franse methode, de ASI (Anterior Supine Intermuscular) methode of modified Smith Peterson benadering. De laatste jaren is er veel aandacht voor de manier waarop heupoperaties worden uitgevoerd. Nu steeds betere prothesen op de markt verschijnen, met minder slijtage van de bewegende delen, wordt duidelijk dat de gekozen chirurgische techniek een belangrijk deel van het eindresultaat bepaalt.

 

“Wij kiezen de beste prothese, maar de patiënt moet na een operatie ook soepel in beweging kunnen komen. Alle technieken zijn uitstekend, laat ik dat voorop stellen”, geeft orthopedisch chirurg Roy Brokelman aan. “Op de lange termijn is er bovendien geen verschil in het eindresultaat. Bij de voorste benadering plaatst de orthopeed het heupgewricht vanaf de voorzijde, tussen de spiergroepen van het bovenbeen door. Deze spieren liggen meer aan de voorzijde van de heup, vandaar de benaming voorste benadering. Tijdens de operatie worden de spieren rond de heup door opzij gehouden. De spier wordt dus niet losgesneden.”

 

Van de 340 heupprothesen die jaarlijks in het St Jansdal worden geplaatst, gaan er nu meer dan honderd via de voorste benadering. Patiënten kunnen snel terecht op de polikliniek orthopedie en desgewenst snel een operatie. Een voorbeeld van de snelle service is op één dag MRI-onderzoek met aansluitend een afspraak bij de orthopeed. Patiënten krijgen door deze combinatieafspraak snel een diagnose en indien nodig een operatie.